Στόχος μας είναι η διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών και η προσαρμογή στις απαιτήσεις της σύγχρονης διεθνιστικής κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά έχει αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα από το Μόντρεαλ (Καναδάς), Βοστόνη – Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), Λονδίνο (Αγγλία), Παρίσι – Νίκαια – Λυόν (Γαλλία), Βερολίνο – Μόναχο – Φρανκφούρτη (Γερμανία), Ζυρίχη – Γενεύη (Ελβετία), Στοκχόλμη (Σουηδία), Ρώμη (Ιταλία), Μαδρίτη – Βαρκελώνη (Ισπανία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Αγ. Πετρούπολη (Ρωσία), Κων/πολη – Ανδριανούπολη – Αϊβαλί – Αλικαρνασσός (Τουρκία).
Οι συνεργασίες περιλαμβάνουν:
Γνώμονας και μέλημα όλων αυτών των δράσεων είναι η προσέγγιση και η γνωριμία των νέων ανθρώπων που θα αποτελέσουν τους αυριανούς πολίτες του κόσμου.
Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο στο πλαίσιο καινοτόμων δράσεων διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών» (Model United Nations) για μαθητές επί δεκαπέντε συναπτά έτη. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 500 μαθητές – σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα του σχολείου μας.
Τα μαθητικά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (M.U.N.) είναι διεθνής θεσμός προσομοίωσης των διεργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου θεσμού, κάθε χρόνο, εκτός από τη διοργάνωση αντίστοιχου συνεδρίου στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο, μαθητές μας συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Το Parlamentarium είναι το Κέντρο Επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο με έναν εντελώς νέο τρόπο. Συγκεκριμένα, μέσα από δυναμικά, “διαδραστικά” ηλεκτρονικά εκθέματα πραγματοποιούν το “ταξίδι της ευρωπαϊκής ενοποίησης” και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην καθημερινή ζωή μας.
Έτσι, οι μαθητές μας:
H Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών A.E.D.E, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών με θέματα που αφορούν την Ευρώπη και τη ζωή των νέων σε αυτήν.
Δίνεται η αφορμή στους μαθητές να ενημερωθούν για την Ευρώπη, να μάθουν γι’ αυτήν και να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που αφορούν τη ζωή μέσα στην Ευρώπη.
Το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά στις δράσεις αυτού του διεθνούς φορέα. Μαθητές μας έχουν διακριθεί επανειλημμένως, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τους δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς συναντήσεις αντίστοιχα βραβευμένων νέων.
Οι μαθητές μας κάθε χρόνο ενημερώνονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας. Οι μαθητές ξεναγούνται σε εργαστήρια και αμφιθέατρα του CERN, παρακολουθούν παρουσιάσεις για ερευνητικούς σκοπούς, επισκέπτονται εργαστήρια και ενημερώνονται για τις τελευταίες ανακαλύψεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων – European Youth Parliament (Ε.Κ.Ν. – E.Y.P.) είναι ένας θεσμός που στόχο έχει να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.
Σκοπός του είναι να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στα προγράμματα αυτά οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική και ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η Εθνική Συνδιάσκεψη, μία μικρογραφία της Διεθνούς Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, από την επιλέγονται οι μαθητές που θα στελεχώσουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας.
Οι εργασίες κρατούν τρεις μέρες: την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες από τις αποστολές των σχολείων (delegates) χωρίζονται σε επιτροπές (committees) και μέσα από δραστηριότητες γνωρίζονται μεταξύ τους και δένονται σαν ομάδα (Teambuilding). Τη δεύτερη μέρα διεξάγονται οι συζητήσεις στις επιτροπές (Committee Work), οι οποίες καταλήγουν ομόφωνα σε ένα Ψήφισμα (Resolution) ανά επιτροπή. Την τρίτη μέρα παρουσιάζονται στην Ολομέλεια (General Assembly) τα Ψηφίσματα όλων των επιτροπών και ακολουθεί διάλογος με βάση αυτά, ώστε να επικυρωθούν ή όχι από το σύνολο των συμμετεχόντων.
Το eTwinning είναι μια Ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.
Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.
Έτσι, οι μαθητές και μαθήτριες μέσω της δράσης eTwinning θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Η συνεργασία μπορεί να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, όπως τη διδακτέα ύλη ή ακόμα και θέματα σχετικά με την επαγγελματική ανάπτυξη. Οι μαθητές που αποτελούν μέλη της κοινότητας του e Twinning εξασκούν τις ικανότητες τους τόσο στις Τεχνολογίες όσο και στις ξένες γλώσσες. Το eTwinning με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, και προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κοινότητες των μαθητών και εκπαιδευτικών προσφέρουν υλικό για μελέτη, παραδείγματα καλής πρακτικής από εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και εποπτικό υλικό για μελέτη και για χρήση σε όλους όσους συμμετέχουν.
Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με πολλαπλές συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και με πρότζεκτ που έχουν λάβει την Εθνική και Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Μάλιστα, κατά το σχολικό έτος (2015-2016) στο έργο «Active Book Club», όπου συμμετείχε το σχολείο μας, απονεμήθηκε το Φλαμανδικό Βραβείο (Best Flemish project of last year) σε ειδική εκδήλωση στο Βέλγιο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ArMaBey έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια και αποτελεί μια από τις ετήσιες δράσεις που πραγματοποιούνται στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο. Το όνομά του προέρχεται από τα αρχικά των εκπαιδευτικών οργανισμών που συμμετέχουν: Αριστοτέλειο Κολλέγιο, Marmara College Κωνσταντινούπολης, Bodrum (Αλικαρνασσός), και Beykent School Αδριανούπολης και Κωνσταντινούπολης. Επίσης, παίρνουν μέρος η Μοντεσσοριανή Αγωγή και Παιδαγωγική Πρωτοπορία Αθηνών και τα Μαμαλούκα Foreign Languages.
Η συγκεκριμένη δράση υλοποιεί ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εκπαιδευτική θεωρία. Ειδικότερα, εφαρμόζει την πρακτική της ομαδοσυνεργατικής παιδείας σε ένα πλαίσιο διαπολιτισμικότητας και βιωματικής μάθησης.
Πρόκειται για ένα κοινό project, στο οποίο καθένα από τα σχολεία που συμμετέχουν σε αυτό, παρουσιάζουν τις εργασίες τους, που εδράζονται πάνω σε ένα κοινό θέμα.
Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών και συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, συμμετέχει ενεργά κάθε χρόνο σε προγράμματα ανταλλαγής μαθητών προτρέποντας τα παιδιά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Πρώτα φιλοξενούν έναν μαθητή από άλλη χώρα και αντίστοιχα πηγαίνουν ως φιλοξενούμενοι στο εξωτερικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η ευκαιρία που δίνεται είναι ανεκτίμητη και λειτουργεί ως εφαλτήριο για μελλοντικές συμμετοχές σε άλλα τέτοια προγράμματα.
Με κεντρικό σύνθημα «Για κάθε παιδί, ίσες ευκαιρίες για ζωή. Όχι στη βία και το ρατσισμό. Ναι στη φιλία και το σεβασμό», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της unicef προσκάλεσε σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της unicef.
Οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση). Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές προβληματίζονται, μαθαίνουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Το σχολείο μας συγκροτεί σε τακτική βάση τμήματα διεθνούς προσανατολισμού από εξειδικευμένους καθηγητές που προετοιμάζουν τα παιδιά μας για τη φοίτηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Έχοντας το αίσθημα του «συνανήκειν» στην παγκόσμια κοινότητα ήδη από τη σχολική τους ζωή, τα παιδιά μας προσαρμόζονται ευκολότερα στο διεθνές περιβάλλον και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπρέψουν σ’ αυτό.