powered by:

Τι είναι STEM;

Ολιστική Προσέγγιση στην Εκπαίδευση Επιστημών και Τεχνολογίας

Θετικές Επιστήμες Η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία είναι τα εργαλεία του ανθρώπου για την κατανόηση του φυσικού κόσμου. Εξοικείωση με αυτές σημαίνει διεύρυνση της ανθρώπινης σκέψης πέρα από τα όρια των 5 αισθήσεων. Τεχνολογία Η τεχνολογία είναι η εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για πρακτικούς σκοπούς. Μέσω αυτής κατασκευάζουμε καλύτερα, μετακινούμαστε γρηγορότερα, επικοινωνούμε αποτελεσματικότερα, γιατρευόμαστε και τρεφόμαστε υγειινότερα. Μηχανική Η Μηχανική είναι ο κλάδος των επιστημών και της τεχνολογίας που ασχολείται με την ανάλυση, τη σχεδίαση και τη χρήση μηχανών, κατασκευών και υπολογιστικών συστημάτων: είναι η γέφυρα ανάμεσα στην επιστήμη και την τεχνολογία. Μαθηματικά Τα Μαθηματικά είναι η επιστήμη των αριθμών, των ποσοτήτων, των συνόλων, του χώρου και του χρόνου. Είναι η κοινή γλώσσα με την οποία όλες οι επιστήμες και οι πρακτικές συνομιλούν μεταξύ τους, αναλύουν, σχεδιάζουν και προβλέπουν. Science Technology Engineering Mathematics

Γιατί STEM;

Η ολιστική αντιμετώπιση των τεσσάρων κλάδων του STEM είναι η πιο σύγχρονη εκπαιδευτική πρακτική

Ομαδικές Εργασίες

Η σύγχρονη επιστήμη και παραγωγή δίνει περισσότερη έμφαση στην ομαδικότητα και τη συνεργασία. Μέσω των ομαδικών εργασιών τα παιδιά εξοικειώνονται με τον τρόπο λειτουργίας των επιστημών στην πράξη.

Αναλυτική Σκέψη

Αναλυτική σκέψη είναι η ικανότητα να μπορεί κανείς να διαιρεί ένα και πολύπλοκο σύνθετο πρόβλημα σε πολλά και απλούστερα: αποκτιέται από την ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες, αλλά βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Επίλυση Προβλημάτων

Η συστηματική ενασχόληση με το STEM μαθαίνει στα παιδιά να μπορούν να λύνουν προβλήματα: από την ανάλυση περνούν στη συνθετική σκέψη, αποκτώντας τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τη θεωρία στην πράξη.

Αγορά Εργασίας

Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. προωθούν την εκπαίδευση STEM επειδή έχουν διαγνώσει έλλειψη αυτών των ικανοτήτων στην αγορά εργασίας του δυτικού κόσμου. Επενδύοντας κανείς στην εκπαίδευση STEM, επενδύει στο μέλλον των παιδιών του.

STEM στο Αριστοτέλειο

Παρέχουμε σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση STEM, από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο

Φιλοσοφία

Βιωματική, ολιστική αντίληψη της εκπαίδευσης STEM

Τα μαθηματικά, οι θετικές επιστήμες, η μηχανική και η τεχνολογία είναι επιστημονικά πεδία που δεν μπορούν να διαχωριστούν πλήρως αλληλοεξαρτώνται. Στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο δεν περιοριζόμαστε στον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, ως χωριστά αντικείμενα. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης αυτών των πεδίων με βιωματικό τρόπο, με επισκέψεις σε χώρους έρευνας και καινοτομίας και με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε κάθε τάξη, από το Νηπιαγωγείο ως το  Λύκειο, έχουμε κάνει ειδική μελέτη για να παρέχουμε εκπαίδευση STEM προσαρμοσμένη στις δυνατότητες και τις προκλήσεις της κάθε ηλικίας. Παράλληλα δε, φροντίζουμε για τη θωράκιση του βιογραφικού των μαθητών μας με την εξασφάλιση πιστοποιήσεων διεθνούς αναγνώρισης.

Επισκέψεις σε Χώρους Έρευνας

Γνωρίζουμε από κοντά τη διαδικασία της επιστήμης, επισκεπτόμενοι τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας της Ελλάδας και του Εξωτερικού

CERN

Το CERN είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο. Κάθε χρόνο, διοργανώνουμε εκδρομή για να το επισκεφθούμε. Τα παιδιά ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις του και μαθαίνουν για τα πειράματα που διεξάγονται από διακεκριμένους Έλληνες πανεπιστημιακούς που εργάζονται εκεί.

Noesis

Μέσα στη σχολική χρονιά, από το Δημοτικό ως το Λύκειο, επισκεπτόμαστε τακτικά το κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας Noesis. Εκεί, οι μαθητές μας επισκέπονται τις μόνιμες και έκτακτες εκθέσεις του και μαθαίνουν για την επιστημονική, την τεχνολογική και τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελλάδας και του κόσμου.

Πανεπιστήμια ΗΠΑ

Κάθε χρόνο κάνουμε μία μικρή περιοδεία των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης, της ακαδημαϊκής μητρόπολης των ΗΠΑ. MIT, Harvard, Northeastern και Boston College είναι μερικά μόνο από τα παγκοσμίου φήμης ιδρύματα όπου Έλληνες ακαδημαϊκοί ξεναγούν τα παιδιά μας και τα φέρνουν σε επαφή με την παραγωγή νέας γνώσης στα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου.

Σεμινάρια - Masterclasses

Το Α.Π.Θ. και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνουν σεμινάρια θετικών επιστημών και masterclasses για μαθητές. Το σχολείο μας συμμετέχει εδώ και χρόνια ενεργά σε όλα αυτά τα μαθητικά προγράμματα όπως το “Η Φυσική Μαγεύει”.

Ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Δραστηριότητες STEM παράλληλα ή μετά το Σχολείο

Ρομποτική

Στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο του σχολείου μας λειτουργεί Club Ρομποτικής μετά το σχολείο. Η ρομποτική προσφέρει εξαιρετικές εκπαιδευτικές προοπτικές, γιατί συνδυάζει το παιχνίδι με βασικές αρχές φυσικής, μηχανικής και προγραμματισμού. Τα παιδιά έρχονται βιωματικά σε επαφή με αυτά τα επιστημονικά αντικείμενα μέσω της δοκιμασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας της Engino.

Λογισμικό

Στο σχολείο μας διδάσκουμε προγραμματισμό πέρα από τις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, έρχονται σε πρακτική επαφή με την ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών και μαθαίνουν τη διαδικασία προγραμματισμού, που είναι όλο και περισσότερο απαραίτητη σε έναν κόσμο που δικτυώνεται συνεχώς.

Πιστοποιήσεις

Το σχολείο μας προσφέρει στους μαθητές του τη δυνατότητα πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους στους υπολογιστές μέσω του διεθνώς αναγνωρισμένου πτυχίου “IT Skills Standard” της Vellum και του πανεπιστημίου Cambridge.

Διαγωνισμοί

Οι μαθητές μας συμμετέχουν, διακρίνονται και πολύ συχνά πρωτεύουν σε όλους τους μαθητικούς διαγωνισμούς που άπτονται του STEM. Φυσική, Μαθηματικά, Αστρονομία και Προγραμματισμός είναι μερικά μόνο από τα πεδία στα οποία οι μαθητές μας μπορούν να αριστεύσουν.

Συνεργαζόμενοι Φορείς

Για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση STEM, συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους διεθνείς και εγχώριους φορείς έρευνας και τεχνολογίας